Mer fakta om ungdoms-satsningen
- 22 nov 2007
Djurgården lanserar en ny och stor elitinriktad ungdomssatsning. Som manager för satsningen anställs Göran Aral. Djurgården kommer även att ha ett mycket nära samarbete med Vasalunds IF inom ramen för ungdomssatsningen. 65 miljoner kronor investeras i projektet under en femårig inledningsfas.
Djurgårdens Fotboll har idag en omfattande ungdomsverksamhet med inriktning mot såväl bredd som elit. Ambitionen är att på egen hand producera spelare för A-laget i syfte att nå sportsliga framgångar med hjälp av endast ett begränsat antal externa spelarförvärv med spetskompetens. Nu startar en stor elitungdomssatsning med rejält ökade resurser så väl ekonomiskt som organisatoriskt.
Vasalund samarbetsförening
Inom ungdomssatsningen kommer Djurgården att ha ett mycket nära samarbete med Vasalunds IF. Vasalund spelade i år i Division 1 Norra där man hamnade på en tredjeplats, två poäng från en kvalplats till superettan. Djurgården kommer att förbinda sig att ta ansvaret för och leda den sportsliga verksamheten under styrelsen i Vasalund. Syftet är att de bästa spelarna i de äldre ungdomslagen tidigt ska ges möjlighet att spela seniorfotboll och Vasalund kommer därmed att bli ett naturligt steg i utvecklingen för lagets talanger innan de är färdiga för spel i Djurgårdens A-trupp.
Aral ny manager
Göran Aral återvänder till Djurgården och anställs som manager och kommer därmed att ha en nyckelroll i ungdomssatsningen. Göran har vid två tidigare tillfällen tillhört den sportsliga ledningen i Djurgården. Under början av 2000-talet var han som styrelseledamot en av de viktigaste kuggarna i att skapa den modell som senare ledde fram till stora framgångar med guld i både Allsvenskan och Svensk cupen. Som manager ska han utveckla, implementera och vidmakthålla elitsatsningens sportsliga strategi, innehållande visioner och mål för Djurgårdens hela fotbollsverksamhet så väl elit- som breddverksamhet. Aral kommer dessutom att ansvara för den operativa sportsliga styrningen av elitungdomsverksamheten, vilket innefattar byggande av lagen samt rekryterings- och scoutingverksamhet. På detta sätt skapar Djurgården en tydlig linje och en röd tråd i det sportsliga arbetet, ända från A-laget ner till de yngre åldrarna.
Sportsliga syften
Det primära sportsliga syftet med Djurgårdens elitsatsning på ungdomsspelare är att bli självförsörjande på talanger och att därmed använda externa rekryteringar främst för att förvärva ett fåtal spelare med unik spetskompetens.
Mål för verksamheten
Operativt är målet att driva en erkänt professionell satsning som skall bli ett självklart förstaval för de mest lovande fotbollstalangerna. Genom att erbjuda ett attraktivt utbildningskoncept och högt kvalificerade ledarteam kommer klubben även att kunna attrahera spelare från en bredare geografisk bas än vad man i dagsläget gör.
Organisation av elitlag för ungdomar
Med den nya satsningen kommer elitträningen att börja från 15 års ålder och kommer för de yngre spelarna att ske i två egna lag. Ett för 15/16 åringar, vilka spelar på nivån för Pojk-SM, och ett Tipselitlag för 17/18 år gamla spelare. Vidare kommer ett antal yngre spelare att ges möjlighet till att tidigt spela i Vasalunds seniorlag. Den nya elitsatsningen kommer att medföra en omstrukturering av ungdomsverksamheten. Idag ligger samtliga ungdomslag upp till Tipselit under Djurgårdens IF Fotboll medan klubbens A-, B- och U-21 lag ryms i Djurgårdens Elitfotboll AB. En naturlig följd av den ökade elitinriktningen på ungdomsnivå är att Pojk-SM och Tipselitlagen, vilka kommer få kraftigt ökade resurser, nu inordnas under Djurgårdens Elitfotboll AB. En positiv effekt av den nya organisationen är att man kommer få en tydligare koppling mellan presumtiva elitspelare och A-laget.
Tonvikten kommer att ligga på individuell träning och utveckling samt på en helhetssyn för den personliga utvecklingen. Resurser som coacher, tränare, medicinskt team, fysiologer, mentala utvecklare i toppklass kommer att finnas till spelarnas förfogande.
Även i fortsättningen kommer Djurgårdens IF Fotboll att svara för all ungdomsverksamhet upp till 15 år i sina egna lag. Inriktningen på verksamheten ska vara att bedriva breddfotboll, men resurser att utveckla lovande pojklagsspelare kommer även att finnas i dessa åldrar.
Utbildning
I den nya elitsatsningen kommer yrkesutbildningen till fotbollsproffs att prioriteras, men samtidigt måste spelarna skaffa sig en god allmän utbildning. För att möjliggöra detta är ett steg att föreningen utvecklar ett nära samarbete med en eller ett par gymnasieskolor, för att skräddarsy utbildningen efter träningskraven.
Klubbanda
Ett av de viktigaste motiven till att fostra egna ungdomsspelare är att de tidigt skall utvecklas i enlighet med föreningens visioner, mål och strategier, samt förstå vad det innebär att spela för och representera Djurgårdens A-lag. Till följd av detta kommer såväl senior- som ungdomsverksamheten att inordnas under samma övergripande mål och visioner. Denna röda tråd i föreningen kommer således att överleva såväl tränarbyten som generationsskiften då den genomsyrar hela verksamheten.
Ekonomi
En elitsatsning inom ungdomsverksamheten bedöms kräva finansiering under de första fem åren för etableringsfasen och kan därefter täcka sina kostnader och generera överskott enligt beskrivningen ovan. För denna etableringsfas krävs en finansieringslösning på totalt cirka 65 miljoner kronor för att verksamheten skall kunna få rätt förutsättningar och långsiktighet i arbetet. På lång sikt väntas en ungdomssatsning vara självfinansierad genom de intäkter som uppstår vid försäljning av spelarna efter 3-5 säsonger i Djurgårdens A-trupp. Utöver detta väntas positiva bieffekter som stärkt klubbkänsla och goodwill, vilka indirekt genererar ökade intäkter.
Jonas Riedel © DIF Fotboll