Djurgården bolagiseras?
- 8 feb 2004
Djurgårdens styrelse beslöt vid fredagens sammanträde att föreslå kommande årsmöte (den 1 mars) att utreda en bolagisering av elitverksamheten. Bakgrunden är främst de förändrade förutsättningar som uppkommit framförallt på skattesidan.
- Det här är något som vi egentligen inte vill göra vare sig i DIFF (Djurgårdens IF Fotbollförening) eller i DFAB (Djurgården Fotboll AB), säger ordföranden Bosse Lundquist.
Genom den konstruktion som vi fann 1998 i Djurgården – och som vi har utvecklat sedan dess - har vi funnit en framgångsrik modell i ett samspel mellan DIFF och DFAB. Vi har kunnat leva upp till vårt motto ”Den Lilla Stora Föreningen” genom att bedriva och utveckla den sportsliga verksamheten i den demokratiska föreningens regi och den kommersiella i ett aktiebolag och under de regler som där gäller. DIFF har kunnat följa den kommersiella delen genom sitt aktieinnehav i aktiebolaget.
Genom att inte bolagisera hela verksamheten har vi också kunnat anpassa oss till de begränsningsregler i ägandet som finns i Riksidrottsförbundets regler för ett Idrotts AB och som säger att om en idrottsförening bolagiserar hela sin verksamhet måste aktieägare utanför föreningen ha mindre än 50 procent av rösterna i bolaget (idag har DIFF 40 procent av rösterna och utomstående ägare 60 procent). Det är svårt att övertyga utomstående finansiärer att satsa stora pengar i en idrottsförening om dom vet att deras inflytande i praktiken är obefintligt.
Ett antal händelser på det skattetekniska området de senaste åren gör det emellertid allt svårare för Djurgården att bedriva en verksamhet i nuvarande form. Den så kallade Helsingborgsdomen innebär att föreningen kan bli skattepliktig för inkomster från arenareklam och Café Operafallet, som för närvarande är under utredning, kan innebära att en förening blir skattepliktig för TV-intäkter. Vidare är momsskattelagstiftningen till nackdel för föreningar.
- Allt detta gör det mycket svårt för oss att bedriva vår verksamhet effektivt vare sig enligt den modell vi nu har eller helt i föreningens regi, säger Bo Lundquist. Vi har därför beslutat att föreslå årsmötet att genomföra en utredning gällande bolagisering av hela verksamheten.
Vid en total bolagisering kan dock ovan nämnda begränsningsregel för utomstående aktieägare bli en nackdel. Den kan både försvåra möjligheten att attrahera kapital och bli begränsande vid en nyemission (vad händer om föreningen inte kan resa nödvändigt kapital för att behålla sin maktställning ?)
När nu skattelagstiftningen kan tvinga en förening att övergå till ett aktiebolag för att effektivt och på bästa sätt kunna utveckla sin verksamhet, måste man väl också ifrågasätta Riksidrottsförbundets tvingande och ovanliga regel för ett aktiebolag gällande maktbalansen mellan olika ägare. Bör det inte vara en fråga för ägarna själva? Eller finns konstruktioner som neutraliserar de negativa effekterna?
- Konsekvenserna av allt detta skall vi emellertid utreda om nu årsmötet bifaller styrelsens förslag, säger Bosse Lundquist.
© DIF Fotboll