Förlust mot Kalmar i sista omgången

• 12 nov 2023

Det blev inga poäng med hem från Guldfågeln Arena där Djurgårdens reducering från Hampus Finndell till 2-1 kom först i den 94:a minuten.

Djurgården mönstrade följande startelva mot Kalmar:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Jacob Une Larsson, Marcus Danielson, Samuel Dahl
Hampus Finndell, Rasmus Schüller, Magnus Eriksson
Felix Vá, Lucas Bergvall, Oskar Fallenius

Gustav Wikheim, Carlos Moros Gracia, Elliot Käck och André Picornell var de spelare som inte var tillgängliga för matchtruppen.

Djurgården klev ut på ett höstkyligt Guldfågeln Arena för säsongens sista allsvenska match. Med fjärdeplatsen fastställd saknade matchen tabellmässig betydelse och nu handlade det om att avsluta säsongen på bästa sätt med den blårandiga flaggan i topp.

Men det osade katt snabbt efter avspark då Kalmar rullade sig fram och David Olafsson sköt i bra läge. Jacob Widell Zetterström parerade dock skickligt och minuten efter hotade Hampus Finndell med ett tungt distansskott som smet halvmetern över.

Tempot var bra i matchen och för Kalmars del fanns en sjätteplats i potten som motivation. Med tio minuter spelade kom en hyfsad möjlighet när Felix Vá ryckte oss på sin högerkant och Lucas Bergvall, i en för dagen något otippad roll som 9:a, styrde bollen på volley. Dessvärre över målramen.

Strax efter var det Marcus Danielsons tur att hota och hans nick satt innanför målramen, tyvärr hann Ricardo Friedrich ner och räddade akrobatiskt. Djurgården var på gång nu och Felix Vá fortsatte att utmana aktivt på sin kant.

Underlaget var inte det mest lättspelade med halt och ojämnt höstgräs, men båda lagen försökte ändå rulla boll. I 20:e minuten var DIF nära igen när Hampus Finndell styrde ett inspel från Felix Vá strax utanför stolpen och det kändes som ett mål var på gång.

I 22:a minuten kom också det första måljublet när Deniz Hummet satte en boll i mål efter en rörig situation i straffområdet. Assisterande domare hade dock höjt offside-flaggan och fortsatt mållöst således.

En period med färre målchanser följde där Kalmar hade en del boll utan att skapa alltför mycket framåt. Tempot var generellt lite lägre nu och Djurgården hade svårt att få bett i attackerna. Den sista kvarten förflöt därmed utan några alltför uppseendeväckande händelser. Även om en hög DIF-press var nära att lura bollen av Kalmar-keepern Friedrich som spelade med hög risk.

Men några mål blev det inte och det var 0-0 på resultattavlan när domare Joakim Östling blåste av halvleken.

Elvan var oförändrad inför andra halvlek som rullade igång men fick avbrytas av femton minuters rökpaus. Därefter var det match igen och Kalmar chockstartade med ett tungt distansskott från Deniz Hummet som gick i ribban.

DIF svarade upp med ett fint läge i 52:a minuten för Magnus Eriksson som drog ett vänsterskott strax utanför stolpen. Men det var Kalmar som skulle ta ledningen fem minuter senare när Simon Skrabb fick utrymme i boxen och satte 1-0 med ett lågt vänsterskott.

Kvitteringsjakt inleddes därmed med dryga timmen kvar och Djurgården hotade kort därpå med en cutback från Piotr Johansson som Lucas Bergvall var nära att skarva in. Matchens första DIF-byte följde sedan där Noel Milleskog klev in samtidigt som Magnus Eriksson klev av.

Påfyllning i offensiven men det var Kalmar som skulle skapa nästa läge när Deniz Hummet fick skottläge i boxen, Jacob Widell Zetterström var dock med på noterna och räddade avslutet.

Djurgården öste på framåt men hade svårt att hitta vägar för att ta sig igenom den rödvita defensiven. Hemmalaget var dock fortsatt pigga framåt och med kvarten kvar kom 2-0 när Simon Skrabb fick läge mitt i boxen.

Dubbelbyte kom omgående där Theo Bergvall och Musa Gurbanli kom in för att bidra i reduceringsjakten. DIF pressade högt och vann boll men hade svårt att komma till högkaratiga chanser mot ett lågt stående hemmalag.

Minuterna tickade snabbt men i 82:a minuten kom ändå ett bra läge när Theo Bergvall la upp för Hampus Finndell, skottet gick dessvärre över ribban. Nu var det tungt DIF-tryck men tiden började bli knapp.

Klockan gick upp på 90 och fyra tilläggsminuter fanns kvar att jobba på. Lucas Bergvall var nära att hitta Musa Gurbanli som inte hann fram på bolen, men strax efter skulle Lucas ändå få sin assist. Den 17-årige mittfältaren serverade Hampus Finndell som dunkade in 2-1 och därmed blev det i alla fall nätkänning för DIF.

Kort därefter blåstes matchen av och Djurgården och förlusten ändrar ingenting tabellmässigt där det sedan tidigare stod klart att det skulle bli en fjärdeplats i år.

Därmed är en säsong till ända men en ny väntar runt hörnet med nya möjligheter och nya drömmar. Säsongskorten är möjliga att förnya så säkra din plats inför 2024 redan nu.

12 november, söndag 15:00Guldfågeln Arena