Företag

Fyra motioner har inkommit till styrelsen inför årsmötet

  • Föreningen
  • 29 feb 2024

Fyra motioner har inkommit till styrelsen i Djurgården Fotboll att ta ställning och yttra sig om inför årsmötet den 13 mars.

Den 13 mars klockan 18:00 är det årsmöte i Djurgården Fotboll. Årsmötet kommer att äga rum i TV4-huset på Tegeluddsvägen 3-5. Anmäl dig gärna här om du tänkt komma så att vi lättare kan beräkna dryck och tilltugg samt få en uppskattning om att lokalen kommer att inrymma alla som deltar.

Styrelsen ska enligt våra stadgar yttra sig över inkomna motioner och publicera yttrandet på DIF.se senast tre dagar före årsmötet. 

FÖLJANDE FYRA MOTIONER HAR INKOMMIT

Motion nummer 1 
Från: Kent Högberg, medlemsnummer 53156 

Jag yrkar på att DIF Fotboll yttrar likvida medel på fem (5) miljoner kronor till DIF hockey där dessa pengar skall öronmärkas till en "spetsning" av truppen till A-laget i jakt på en plats till SHL.  

Dessa pengar tas ifrån fotbollssektionen då jag anser att vi bör se till att Djurgårdens IF bör alltid eftersträva efter att ha representanter i högsta ligan i de två största idrottarna i Sverige.  

Motion nummer 2 
Från: Martin Eriksson, medlemsnummer 47471 

Jag skulle vilja skicka in en motion om att minst 20% av det egna kapitalet ska placeras i index och/eller räntefonder. Förutsatt att det egna kapitalet är minst 50 miljoner kronor. 
 
Så undviker föreningen ett scenario där pengarna ”äts upp av inflation”. 
 
Om det egna kapitalet är 50 miljoner eller mer anser jag att minst 20% bör kunna avvaras på börsen och att den investeringen inte heller borde påverka varken den dagliga verksamheten eller den långsiktiga strategin. 

Motion nummer 3 
Från: Andreas Zeider , medlemsnummer 36984 

Motion: För Ökad Internationell Träning för Djurgårdens båda A-lag under Vintern 

Bakgrund: Djurgårdens A-lag har under senaste åren visat framstående prestationer inom svensk fotboll. För att fortsätta denna framgång och säkerställa optimal form inför tävlingssäsongen, föreslår vi att Djurgårdens A-lag bör tillbringa minst en månad utomlands under vinteruppehållet.

Syfte: Syftet med detta förslag är att ge spelarna möjlighet att träna under optimala förhållanden och främja lagets framgång i turneringar som exempelvis svenska cupen. Genom att spendera tid utomlands kan spelarna också knyta starkare band och förbättra lagkemin, vilket kan vara avgörande för säsongens resultat.

Fördelar: Optimala Träningsförhållanden: Genom att vistas utomlands under vintern kan spelarna träna under bättre väderförhållanden och undvika de utmaningar som kyla och snö medför.

Familjefokus: För att stödja spelarnas välbefinnande och balans mellan idrott och familjeliv bör möjligheten ges att ta med familjen under denna period. Detta kommer att skapa en stödjande miljö för spelarna och minska risken för isolering.

Lagkemi och Samarbete: Genom att tillbringa tid tillsammans utanför planen kan spelarna stärka lagkemin och förbättra kommunikationen, vilket i sin tur kan översättas till förbättrad prestation på planen.

Förslag till beslut: Jag föreslår att Djurgårdens Fotbollsförening beslutar att Djurgårdens A-lag bör tillbringa minst en månad utomlands under vinteruppehållet för att förbereda sig inför den kommande säsongen. Spelarna bör också ges möjlighet att ta med sina familjer under denna period för att främja en balanserad och hållbar livsstil för samtliga inblandade.

Motion nummer 4
Från: Richard Rönnklint, medlemsnummer 39186 

Bakgrund: Svensk fotboll behöver en ny plan för hur vi möjliggör byggandet av en stimulerande miljö får våra framtida elitspelare. Den danska modellen ser till att skapa incitament för långsiktiga ekonomiska investeringar i infrastrukturen runt akademiverksamheten. Djurgården som förening borde gå i bräschen för att en sådan modell noggrant utreds hos SvFF och SEF.

Sverige halkar efter våra skandinaviska grannländer när det kommer till talangutveckling. De senaste åren har vi fått se hur både danska och norska spelare får alltmer speltid i Europas tio bäst rankade ligor. Jämfört med de svenska spelarna som får allt mindre. Någonting måste göras för att vända denna negativa trend. De största hindren för detta är kortsiktighet, ojämna serier och ekonomi. Vi behöver miniminera dessa hinder så att vi kan sätta fokus på vad som är viktigast; att få våra ungdomar att växa som spelare och medmänniskor. 

En modell att ta sikte på är den som finns i Danmark för U15, U17 och U19. Danska fotbollsförbundet har slopat ett traditionellt resultatbaserat seriesystem som vi har i Sverige. Deras modell bygger på en sluten serieindelning utifrån det licenssystem som finns likt den certifiering SEF har. De 13 klubbar med högst licenspoäng spelar i högsta divisionen för alla tre åldersklasser. De klubbar som ligger på 14:e plats eller lägre spelar i näst högsta divisionen. Det innebär att de med bäst miljö för talangutveckling spelar i den bästa serien. I stället som nu där ett lag med bra årskull får kämpa för att hålla sig kvar i serien efter att spelarna har blivit för gamla. När faran att åka ur försvinner så blir resultatfokuset mindre vilket främjar en offensiv fotboll snarare än destruktivitet. Fördelen med det är också att man premierar en långsiktighet i verksamheten. 

I och med nationella serier byggt på licenssystem så möter man också bästa möjliga motstånd utifrån sina egna förutsättningar. Nationella serier leder självklart till ökade resekostnader. Men Danmark har fasta speldagar på lördagar där U15, U17 och U19 möter samma motståndare. Tack vare det krockar inte matcherna med skolan samtidigt som det går att ha kombinerade bortaresor. Det medför att det till exempel räcker med en eller två bussar i stället för tre. Vilket gör att det ekonomiska argumentet försvinner. 

Förslag till beslut: Att Djurgården Fotboll ska arbeta för att SvFF tillsammans med SEF inleder en utredning om ny seriestruktur för de äldre akademilagen som tar inspiration utifrån den danska modellen.

ÅRSMÖTE

Datum: Onsdagen den 13 mars.
Tid: 18:00.
Plats: TV4-huset, huvudentrén, Tegeluddsvägen 3-5, Stockholm.

Är du inte medlem i Djurgården Fotboll? Bli det HÄR.

HÄR kan du ta del av Djurgården Fotbolls stadgar.

Styrelsen ska enligt våra stadgar yttra sig över inkomna motioner och publicera yttrandet på DIF.se senast tre dagar före årsmötet.

Senaste nyheter

Relaterat