Om varumärkesintrång och otillåten användning av Djurgårdens varumärken
- Föreningen
- Souvenirer
- 14 maj 2025

I takt med att Djurgårdens IF:s många olika idrottsföreningar och varumärken blir mer synliga i Sverige och utomlands så ökar också antalet varumärkesintrång från både svenska och utländska aktörer som ser en möjlighet att kapitalisera på framför allt Djurgårdsskölden genom att marknadsföra och sälja produkter i olika sammanhang, utan vår tillåtelse.
– Varumärkesintrång är inget nytt fenomen men under tiden för internets framväxt och numera alla sociala mediekanalers tillgänglighet och popularitet, så finns det många som ser sin chans. Bland privatpersoner ofta av okunskap, men hos andra kommersiella krafter med en kalkylerad risk för upptäckt eftersom den potentiella intjäningen helt enkelt är värd det. Det är ett problem som vi försöker adressera mer aktivt sedan en tid tillbaka, säger Andreas Von der Hiede, ordförande i Djurgårdens IF som upplevt ett starkt stöd inom Djurgårdsfamiljen i arbetet med att skydda varumärket..
– I samarbete med Djurgårdens Merchandise/Djurgårdsbutiken så kartlägger vi och kontaktar de intrångsgörare som vi upptäcker; fortsätter Andreas. I detta arbete så har vi stor hjälp av många Djurgårdare, medlemmar och supportrar, i vårt avlånga land som ofta kontaktar oss med tips och frågor om vad som gäller ikring bruket av Djurgårdsskölden, Djurgårdens färger och andra inarbetade DIF-uttryck, avslutar Andreas.
Om du som läser detta - upptäcker något som du tror är ett varumärkesintrång så är du välkommen att skicka ett mail till oss – bifoga en länk till den hemsida eller kanal där du upptäcker intrånget.
Skicka ditt mejl till [email protected], märk rubrikraden i mejlet med Varumärkesintrång så blir det lättare för kundservicepersonalen att plocka fram de mailen. Längre ned i denna artikel så beskriver vi mer utförligt vad som är ett varumärkesintrång.
Vi är även intresserade av sk. upphovsrättighetsintrång som i vår värld oftast riskerar att drabba duktiga fotografer/filmare och därmed många av de ideella fotografer som följer våra lag.
Mer info om varumärkes- och upphovsrättighetsintrång hittar du här nedan:
VAD ÄR ETT VARUMÄRKESINTRÅNG?
NÅGON av punkterna 1 och 2 och 3 nedan skall vara uppfyllda:
1. Någon använder Djurgårdens varumärke/-n eller ett mycket likt varumärke på en hemsida i Sociala medier, när de säljer varor eller marknadsför sina tjänster eller sin verksamhet.
2. Varumärket används för ex. v. affischer, skyltar, tidningar, flaskor, muggar, kläder, accessoarer, sportartiklar, fysiska/digitala spel och sport- och idrottsaktiviteter som vi har registrerat varumärkena för. Det finns alltid varor eller tjänster i branscher där varumärkena kanske inte är registrerade men då kan det ändå röra sig om varumärkesintrång men då stödjer man det på att varumärket är inarbetat och/eller väl känt för kundgruppen.
3. Marknadsföringen eller försäljningen sker i näringsverksamhet, dvs. i kommersiellt syfte.
Följande innebär (oftast) INTE varumärkesintrång men kan dock vara renommésnyltning:
· Någon använder våra varumärken för privat bruk (dvs. inte i kommersiellt syfte).
· Media använder våra varumärken i nyhetsartiklar där syftet inte är kommersiellt. Skulle media marknadsföra sig själva genom att använda våra varumärken (”var med i tidningens tips” t ex) är syftet kommersiellt.
· Tveksamma fall. Någon använder våra varumärken på ett sätt så kunderna förstår att de hänvisar till våra varumärken och produkter. Det är tydligt att deras produkter inte har ett samband med våra. Ett exempel är att någon använder en bild där det står Allsvenskan, men de hänvisar till vår användning av vårt/våra varumärken.
· Någon skriver ut våra varumärken, t.ex. i en annons, det görs för att deras kunder ska förstå hur deras varor eller tjänster används.
VAD ÄR ETT UPPHOVSRÄTTSINTRÅNG?
Nedanstående punkter ska vara uppfyllda:
· Vi har rätten till ett fotografi eller en text eller bild. Antingen har vi köpt rätten från den som gjort verket eller så har vi gjort verket själva.
· Texten eller bilden har så kallad verkshöjd, dvs. det rör sig om en kreativ process eller en skapande insats. Ett fotografi – rätt upp och ner – räknas sällan rakt av.
· Någon har kopierat texter, bilder, fotografier och använder dessa.
· Om texten, bilden eller fotografiet länkats in på en hemsida kan det vara upphovsrättsintrång, men det är inte säkert.
VAD ÄR BROTT MOT LAG OCH BILD OM NAMN OCH BILD I REKLAM?
Nedanstående punkter ska vara uppfyllda:
· Bild på spelare eller spelares namn används utan tillstånd.
· Bilden används i marknadsföring, t.ex. i en annons eller på en hemsida.
· Den som gjort intrånget måste vara en näringsidkare, dvs. ett företag eller annan som bedriver verksamhet. Det kan också vara en privatperson som agerar åt en näringsidkare.
ERSÄTTNING OCH SKADESTÅND
Vi kan och bör som varumärkesinnehavare begära ersättning och skadestånd för intrång. Detta gör vi framför allt om det är en stor aktör som begår intrånget, aktören har tidigare gjort intrång, intrånget skadar Djurgårdens IF, lagen, föreningen, spelare kommersiellt och/eller publicistiskt.