Företag

Djurgården förlänger med Jacob Widell Zetterström

  • Herrar
  • A-lag
  • 30 dec 2021

Efter fjolårets succésäsong skriver JWZ på för ytterligare fyra år med DIF.

Jacob Widell Zetterströms resa från ett befarat avslut av karriären efter dubbla hjärnskakningar 2019 till ett flitigt omskrivet allsvenskt genombrott och landslagsuttagning under 2021 är en vacker fotbollssaga som tål att höras många gånger om.

Nu väntar nästa kapitel för den 23-årige keepern från de egna leden som nyligen kritat på ett fyraårigt avtal med Djurgården. 
– Det är jätteroligt och jag har gått runt med ett stort leende efter att jag skrivit på. Jag har känt under hela min period i Djurgården att det är en otroligt fin förening att vara i och ett fantastiskt gäng som jag träffar dagligen. Jag trivs nästan oförskämt bra här och när förslaget kom upp kände jag att det var självklart, berättar Jacob som kom upp i 19 allsvenska matcher under en säsong där det svängde snabbt.
– Jag minns hur det var för ett år sedan då jag skulle testa att spela igen och jag kunde inte tänka mig då att det skulle bli så här - och hade någon sagt det till mig hade jag nog bara garvat. 

Ett stort antal matcher som också gett mycket rutin för Jacob.
– Det medför mycket för mig. Det är ganska lätt att kliva ut på en träningsplan och rädda skott men att göra det i match inför 20.000 på läktaren går inte att lära sig på något annat sätt. Så det har betytt jättemycket och fått mig att utvecklas både som spelare och som person.

Erfarenheter som också varit betydelsefulla för utvecklingen.
– Målvaktspositionen handlar ju till väldigt stor del om rutin och är den positionen där man bara blir bättre med åren, man kan ta Buffon som exempel. Därför ger de här erfarenheterna jag fått väldigt mycket. Sedan är det alltid svårt att peka på specifika saker i spelet. Men jag känner att jag växt som person och spelare av såväl med- som motgångar, förklarar Jacob som även framhåller den hårda konkurrensen med tre riktigt vassa målvakter i laget som bidragande för framstegen. 
– Det gör ju att man kommer till träningen och verkligen gör sitt yttersta för att prestera varje dag, så det får mig att hela tiden bli bättre. Det finns inget utrymme för att vara lite trött eller loj utan det krävs att man verkligen presterar. Sedan gör det också att det blir roligare och självklart strävar man alltid efter att ta förstaplatsen, men jobbar man inte tillräckligt hårt så kommer man inte att ha kvar den speciellt länge. Så konkurrensen gör mycket för mig och dessutom får jag jobba med två duktiga målvakter som även är fantastiska och underbara personer. 

Hur påverkas känslan i gruppen när två av tre inte blir uttagna till match?
– Självklart blir man besviken för att man vill spela men samtidigt måste man vara så pass professionell att det inte går ut över den sociala biten. Så har det inte heller varit utan vi har haft en god stämning och får man inte spela en match måste man göra allt man kan för att få spela nästa. 

Vilka perspektiv gav din långa skadefrånvaro?
– Jag är bara 23 år men känner att jag redan nu har fått rätt mycket erfarenhet utifrån det. Som ung är det lätt att man får frågor om hur man ser på framtiden men det jag insett är att saker kan gå väldigt snabbt. För 2-3 år sedan fick jag känna att det kan gå snabbt utför och under det gångna året har jag fått känna att det kan gå snabbt uppåt. Så med risk för att låta lite klyschig känner jag att det viktigaste är att bara jobba på och vara där jag är just nu utan att titta för mycket framåt eller bakåt, resonerar Jacob som i och med fotbollskarriärens raketfart också lagt sin pågående läkarutbildning på is.
– Rent teoretiskt skulle det kanske kunna gå men jag kände rätt tidigt att fotboll och läkarutbildning är två saker som man vill göra helhjärtat. Så att jonglera båda två för att hantera tillvaron gör varken det ena eller andra rättvisa. Nu spelar jag fotboll och vad jag tar mig an efter det får jag se. Men jag vill inte avsluta min karriär med känslan av att jag inte gjorde mitt yttersta för att jag hade mitt fokus någon annanstans. 

Onekligen ett klokt resonemang med tanke på att det krävs en del att vara fotbollsspelare på heltid.
– Så är det och man blir trött både mentalt och fysiskt. Att vila ingår ju också i yrket och hade jag stressat runt och gjort massa annat hade det kanske funkat ett kortare tag men inte i längden, avrundar Jacob som är oerhört taggad inför kommande säsong.
– Det ska bli jätteroligt och jag ser väldigt mycket fram emot det. Vi har ett väldigt bra lag inför året och att spela matcher och få träna inför dem är anledningen till att jag är här. 
 
 

Bosse Andersson om Jacobs nya kontrakt

I och med Jacobs underskrift har sportchef Bosse Andersson säkrat upp en viktig kugge på målvaktssidan som ger Djurgården starka defensiva förutsättningar under de kommande åren.
– När vi gick in i den här säsongen så var vi glada över att Jacob valde att satsa på fotbollen med tanke på skadehistoriken. Vi skrev ett kontrakt i februari och han klev sedan fram när Aleksandr Vasyutin blev skadad, spelade 19 allsvenska matcher och gjorde det fantastiskt bra. Vi fick se att de fina egenskaper som han visade under träningarna fungerade lika bra i skarpt läge. Jacob har dessutom en otroligt bra fysik plus många andra kriterier som gör honom till en spännande målvakt och säsongen kröntes sedan med att han blev uttagen till svenska landslaget, berättar Bosse som ser en ljus framtid för sin unge målvakt.
– Jacob har ännu mycket att lära men får han vara kvar och utvecklas hos oss i lugn och ro kommer han bli en allt bättre målvakt med åren. Så det är klart att han är ett långsiktigt alternativ för Djurgården och därför är vi väldigt glada över att vi har tecknat ett fyraårsavtal. Som jag ser det har Jacob alla möjligheter att etablera sig i landslaget och bli en av Sveriges bästa målvakter på sikt.

Senaste nyheter

Relaterat